Junior Conservator

Intendance der Koninklijke Paleizen 24 Den Haag/Amsterdam/Apeldoorn

Word jij onze nieuwe Junior Conservator op het gebied van Toegepaste Kunst? Met collega’s uit het team van de Intendance draag je zorg voor de paleisgebonden collectie van de Staat en ben je medeverantwoordelijk voor een historisch verantwoorde en representatieve inrichting van de paleizen.

Functie
De paleisgebonden collectie is divers en omspant vele eeuwen en disciplines in de toegepaste kunst: van 17e-eeuwse kabinetten tot hedendaags design; van meubelen tot verguld brons en van keramiek tot kristal.
Jij wordt medeverantwoordelijk voor het beheer, de registratie en het online toegankelijk maken van de collectie. Je bent een wetenschappelijk geschoold kunsthistoricus met een gedegen kennis van Nederlandse en Europese toegepaste kunst en interieur, in de context van de Nederlandse geschiedenis. Ook ben je een gepassioneerd verteller, die in staat is objecten en onderwerpen te belichten vanuit meerdere perspectieven.
Je kennis pas je op diverse wijzen toe. Zo doe je bijvoorbeeld onderzoek naar de paleisgebonden collectie van de Staat en de paleisinterieurs in het kader van het (her)inrichten van de paleizen, voor restauratiedoeleinden, met betrekking tot bruiklenen aan musea en voor (inter)nationale publicaties. Je begeleidt in een aantal gevallen deze restauraties en werkt met andere departementen samen bij evenementen en inrichtingsvraagstukken. Verder zul je de aankomende jaren werken aan de online ontsluiting van de collectie en de daarmee verbonden aanvulling van de inhoudelijke collectieregistratie. Daarnaast is praktisch collectiebeheer een belangrijk onderdeel van de functie, waardoor een hands-on mentaliteit essentieel is. Je draagt bij aan het beleid op het gebied van collectiebeheer, zichtbaarheid en presentatie.

Profiel
De ideale kandidaat:

 • heeft academisch werk- en denkniveau en een afgeronde universitaire opleiding kunstgeschiedenis of een vergelijkbare opleiding;
 • heeft kennis van toegepaste kunst en historisch interieur;
 • heeft bij voorkeur minimaal drie jaar praktische museale ervaring en daardoor kennis van en ervaring met het beheren en ontsluiten van (museale) collecties;
 • heeft uitstekende communicatieve vaardigheden in woord en geschrift en is in staat (wetenschappelijk) te publiceren;
 • heeft kennis van en ervaring met digitale collectieregistratie, bij voorkeur met Adlib/Axiell Collections;
 • heeft kennis van restauratie-ethiek en restauratiemethodiek;
 • heeft uitstekende kennis van de Nederlandse en Engelse taal (vaardigheid in het Duits en Frans is een pré);
 • bezit het vermogen om - ook onder tijdsdruk - nauwgezet en planmatig te werken, zowel zelfstandig als in teamverband;
 • is vaardig in het omgaan met vertrouwelijke zaken;
 • beweegt zich gemakkelijk in een organisatie met verschillende werkzaamheden/departementen en een diversiteit aan collega’s;
 • volgt de ontwikkelingen in het vakgebied nauwgezet en onderhoudt in het museale veld een relevant (inter)nationaal netwerk;
 • is bij voorkeur in het bezit van rijbewijs B.

Aanbod
Het betreft een functie voor 24 uur per week. Dit aantal uren is eventueel in overleg aan te passen. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring en bedraagt maximaal € 4.715,37 bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek, exclusief 8% vakantietoeslag en een 8,3% eindejaarsuitkering. Daarnaast zijn er goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

De hoofdstandplaats is Den Haag, maar werkzaamheden kunnen ook elders plaatsvinden, waaronder in Amsterdam en Apeldoorn.

Organisatie
De Dienst van het Koninklijk Huis (DKH) ondersteunt de Koning, Koningin Máxima en Prinses Beatrix zowel in hun werk als privé. Ook ondersteunt de DKH de andere leden van het Koninklijk Huis bij hun werkzaamheden als lid van het Koninklijk Huis. De bijna 300 medewerkers van de DKH werken in Den Haag, Amsterdam, Apeldoorn en omgeving en Baarn. De Dienst is opgebouwd uit een aantal afdelingen (‘departementen’), ieder met een eigen specialisme of deskundigheid. Samen werken we aan één en hetzelfde doel: het ondersteunen van de Koning en de andere leden van het Koninklijk Huis, zodat zij hun rol in binnen- en buitenland optimaal kunnen vervullen. Meer informatie over de Dienst van het Koninklijk Huis kun je vinden op www.koninklijkhuis.nl.

Intendance der Koninklijke Paleizen
De werkzaamheden worden uitgevoerd binnen de Intendance der Koninklijke Paleizen (Intendance). De Intendance verzorgt het dagelijks beheer en het onderhoud van de door de Staat aan de Koning ter beschikking gestelde Paleizen en Slot Het Oude Loo. Dit beheer en onderhoud heeft betrekking op de gebouwen, interieurs en tuinen. De afdeling Rijkscollectie van de Koninklijke Paleizen draagt de verantwoordelijkheid voor een representatieve en historisch verantwoorde inrichting van de paleizen en beheert de daar aanwezige paleisgebonden collectie van de Staat.

Herken je je in dit profiel?
Graag ontvangen wij jouw sollicitatie uiterlijk 6 juni 2022 via vacature@dkh.nl t.a.v. Yvonne Menko. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 8 en 13 juni in de middag. Een veiligheidsonderzoek maakt onderdeel uit van de selectieprocedure.

De Dienst van het Koninklijk Huis stelt zich tot doel gelijkheid, diversiteit en inclusie te bevorderen; dat zien wij graag weerspiegeld in onze medewerkers.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.